Dirigent – Koen Dries

Koen Dries(1986) is een dirigent en saxofonist uit Dessel. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Norbert Nozy. Daar behaalde hij de het diploma master in de muziek instrument saxofoon me grootste onderscheiding en het diploma master in de muziek directie met onderscheiding. In 2017 promoveerde hij tot Doctor in de Kunsten. Daarnaast verdiepte Koen zich in de muziekschriftuur. Aan het Brusselse Conservatorium studeerde hij Harmonie, Contrapunt, Analyse en behaalde een creditbewijs Fuga met grote onderscheiding. Hij was gedurende lange tijd werkzaam als assistent van de saxofoonklas van het Koninklijk Conservatorium Brussel. In september 2018 werd hij aangesteld als directeur van de Hagelandse Academie voor Muziek en Woord.

Als dirigent is Koen vast verbonden aan de Centrumharmonie Geel. Hiernaast richtte Koen het Brussels Wind Ensemble op en dirigeerde hij, naast dit ensemble, de Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein, het Harmonieorkest van het KCB en de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen in werken van Stravinsky, Schubert, Mendelssohn, Lutoslawski, Ravel, Debussy, Jongen, Poulenc, Milhaud, … Hij was ondermeer dirigent van K.F. De Eendracht uit Dessel, Koninklijke Harmonie Tessenderlo, K.F. Vermaak na Arbeid uit Rijkevorsel, het Limburgs Kamerorkest, …

Als saxofonist maakt Koen deel uit van het CeDeL Saxofoonkwartet. Hij behaalde diverse titels op de VLAMO-solistenwedstrijden. Hij werd tweevoudig laureaat van de Wedstrijd voor Jonge saxofonisten te Dinant, waaronder één keer laureaat eerste prijs. Hij werd ook laureaat eerste prijs van de Axion Classics wedstrijd. Hiernaast werd de YoTaM beurs (Young Talented Musicians) van de Vlaamse overheid aan hem toegekend en werd hij beloond met de prijs Ingeborg Köberle voor zijn uitzonderlijke resultaten als student aan het Conservatorium van Brussel. Als solist speelde hij met het symphoniaAssai, het Brussels Philharmonic Orchestra, de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht, het Harmonieorkest van het Koninklijk Conservatorium Brussel, Nuevo Musiche en diverse kamerensembles van het conservatorium in werken van J. Ibert, R. Boutry, H. Tomasi, W. Lenaerts, D. Milhaud, P. Maurice, C.A. Debussy, F. Neyrinck, … Hij vertegenwoordigde België op het Wereldsaxofooncongres 2012 te St. Andrews, Schotland en in 2015 in Straatsburg, Frankrijk.

Als artistiek onderzoeker was Koen werkzaam aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en de Vrije Universiteit Brussel. Hij is gespecialiseerd in interdisciplinaire onderzoeksprojecten met een sterke focus op het verspreiden van artistieke kennis via mediators. Koen publiceerde in het Journal of New Music Research en enkele tijdschriften. Daarnaast geeft hij regelmatig lecture-performances op nationale en internationale congressen. Hij was verbonden aan het Kunstenplatform Brussel en de onderzoeksgroep ARTO van de Vrije Universiteit Brussel. Koen is lid van de Jonge Academie.